tisdag 15 maj 2012

Idag blir det lite reklam!
Ni vet säkert att jag är textillärare, så detta är något som intresserar mig jätte mycket.
Hoppas det är av intresse för er också.

Hemslöjden på Liljevalchs

Välkommen till en stor, stolt och lustfylld hemslöjdsfest med omkring 900 föremål av cirka 500 slöjdare! I konsthallens alla rum, med olika teman, visas det unika och fantastiska i Hemslöjden. Möt den samtida och framtida slöjden, nyskapande och traditioner, den samlade djupa kunskapen, rikedomen av föremål, material och tekniker, det hållbara, det genuina och det överraskande. Alla som vill kan dessutom själva passa på att slöjda med inspirerande handledning i utställningens verkstad. Alla föremål, med undantag för några museiinlån, är till salu enligt principen först till kvarn. Här finns också det väldiga kollektiva verket "Ser du löven för alla träd" som består av 2000 löv skapade av människor från hela landet.
Hemslöjden på Liljevalchs är en utställning för alla som vill se, lära och göra! Här visas hur slöjden binder samman historien, nutiden och morgondagen och att vi alla genom eget vardagsslöjdande kan påverka tillvaron i ett större sammanhang. Publiken möter en mängd tankar, strategier och uppslag om slöjden som en del av en hållbar utveckling och framtid.
Besökaren får - genom rummens olika inriktningar - jämföra det grovhuggna med finliret, det myllrande med det sparsmakade, fundera på om näver kan användas i bilindustrin, gå på i ullstrumporna eller laga dem, uppleva ett möte mellan internationella rosor och samiska renar, se det skånska yllebroderiet tolkas av tatuerare, animatörer, brodöser, sockerbagare, keramiker, smeder, folkdräktskräddare, träsnidare och glaskonstnärer... Och mycket mer!
I utställningen ingår en programverksamhet med avstamp i teman från varje rum och ett fantastiskt slöjdäventyr utlovas för alla som vill hänga med. Håll koll på allt som händer på Liljevalchs webbplats. Det stora kollektiva verket Ser du löven för alla träd? - skogen där varje löv auktioneras ut.
2000 löv bildar en ovanligt artrik skog i ett par av Liljevalchs salar. Det är ett demokratiskt verk där alla som anmälde sitt intresse för att bli lövmakare har klätt, fyllt, smyckat och utformat sitt eget löv, utifrån en trästomme i formatet 80 x 50 cm. Äldsta deltagaren är 99 år, de yngsta 6 år.

Med start 25 juni auktioneras varje löv ut i samarbete med Tradera och Konsumentföreningen Stockholm, till förmån för Vi-skogens plantering av träd i östra Afrika. Budgivningen pågår till och med 2 september.  Se www.tradera.com

Allt (nästan) i utställningen är till salu! Köp ett unikt slöjdverk!

Alla föremål i utställningen är till salu, med undantag för det skånska yllebroderiet och några museiinlån. Priserna är satta av deltagarna själva. I nummerkatalogen finns information och prisuppgift om varje föremål. Vänd dig till personalen i Liljevalchs butik för att köpa. Föremålen avhämtas efter utställningens slut. Se info om jubileumskatalog och nummerkatalog längre ned.

Prova själv i vår verkstad!

Mycket snack och lite verkstad? I utställningens stora verkstad får besökaren prova att slöjda själv eller tillsammans med handledare. Här kan t ex alla bidra till en gemensam virkning eller ett broderi. Eller kanske bara göra ett eget avtryck på träklotterplanket. Här utlovar vi också påbörjade slöjdalster för våra besökare att ta vid där någon annan tröttnat.

Häng med på sommarens slöjdäventyr. Programverksamhet för vuxna, barn och ungdomar.

Programverksamhet med olika teman pågår under hela utställningsperioden, där de allra flesta aktiviteter ingår i det ordinarie entrépriset. På Liljevalchs webbplats kan du pricka in det du är nyfiken på - från stickning till marsipanfigurer, till täljning och tatuering, och mycket mer.
Fler programpunkter kommer till under utställningens gång så kika gärna då och då på www.liljevalchs.se
Och glöm inte att tipsa dina vänner!

Om jubileumskatalogen och nummerkatalogen

Jubileumskatalogen är en fest för ögat och hyllning till hemslöjden. Redaktör är Malin Vessby med texter av form-, konst- och hemslöjdprofilerna Kalle Fors, Otto von Busch, Cilla Ramnek och Anna-Karin Jobs Arnberg samt professor Gunnar Bjursell. Katalogen gör också nedslag hos slöjdare runt om i landet som fotograferats av Mattias Lindbäck. Här finns självklart även slöjdtips med instruktion. Grafisk formgivning av designbyrån Snask. Katalogen kostar 120 kr och säljs i Liljevalchs butik.
Nummerkatalogen innehåller information om varje verk, dvs upphovsman/kvinna, verkstitel, material/teknik och pris. Nummerkatalogen kostar 30 kr och säljs i Liljevalchs butik.

Utställningen presenteras två gånger/dag - eller boka egen guide!

Liljevalchs konstvärd presenterar utställningen två gånger varje dag, kl 12.15 och 14.30. (ca 20 min). Ingen förbokning och ingen extra kostnad förutom ordinarie entréavgift. Obs. ingen presentation utställningen första och sista helg. För bokning av egen vsining för dig och dina vänner, se www.liljevalchs.se/boka-en-visning-med-guide/

Om samarbetet

Utställningen Hemslöjden på Liljevalchs är ett samarbete mellan Liljevalchs, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Sveriges hemslöjdskonsulenter.

Inga kommentarer: